Absoluta måsten efter förlossningen

by admin
Categories: Barn, Familj, Hälsa
Tags: No Tags
Comments: Comments Off

Förlossningen är en tuff händelse för mamma och när man väl kommer hem ska det inte finnas några andra måsten än att bara ta hand om sitt nyfödde barn. Det betyder att det finns en del saker som redan ska finnas på plats när mamma och barn anländer till hemmet. 

Lugn och ro

Det är helt gratis och ganska lätt att skaffa. Det är klart att hela familjen och släkten från båda föräldrarna, vill komma och hälsa på det nya livet. Men mamma har varit igenom en traumatisk sak och kan faktiskt behöva få vila i några dagar, även om hon säger annorlunda. Det är upp till pappa att vara en lejonhanne och ta hand om familjen. En nybliven mamma ska inte ens behöva vara trevlig, säger en barnmorska.

Om ni har äldre barn hemma kan ni prata med dem i god tid innan om hur det kommer att vara under första tiden med ett nytt syskon. Efter syskonen fått varit med barnet i några dagar, kanske de kan sova borta en helg så mamma får chansen att bara vila med minstingen.

Underlätta amningen

Att behöva amma barnet var tredje timme är krävande. Att amma innebär också att brösten är ömma och de kan läka mjölk trots att man matar och pumpar så ofta man kan. En bra amningsbh gör amningsprocessen smidigare och är skönare att bära för mamma. Hitta gärna en i microfiber och med stum vaddering så bysten får lite stöd utan att det behövs några byglar eller liknande. Man kan också köpa en amningskudde som barnet kan ligga på utan att mamma behöva hålla barnets hela tyngd. Lite avlastning kan göra mycket!

Tänk på smärtlindringen

Även en ”felfri” förlossning lämnar spår på kvinnans kropp. Det tar tid att återhämta sig. Var medveten om att som nybliven mamma ska man inte ”härda ut” om det gör ont: ta värktabletter när det blir jobbigt.  Har man blivit snittad eller fått kejsarsnitt har kroppen genomlidit mer trauma och värken kan vara ihärdigare. Skaffa en maggördel som håller in magen, då får magen hjälp att dra ihop sig efter graviditeten.


Comments closed