Att lära sig cykla

by admin
Categories: Barn, Cykel, Sport
Tags: No Tags
Comments: Comments Off

barn på cykel

Alla som kan cykla vet att det är en fantastisk frihetskänsla. Och de flesta barn vill kunna cykla men när är då ett barn redo att lära sig cykla?
En trehjuling kan barnet börja med så snart barnet når ner med fötterna till marken eller pedalerna. Barnets motoriska utvecklingen är moget för en tvåhjuling ungefär vid fem-sex år, då har de kommit såpass långt att de kan hantera cykeln. Barnet kan kanske klara av att hålla balansen så att de rent motoriskt kan cykla på en tvåhjuling tidigare men det är många fler förmågor som också behövs för att cykla säkert. Barnet ska kunna starta, svänga och stanna cykeln själv samtidigt som de ska klara av att ha en överblick på vad som händer runt omkring dem och förutse eventuella faror. I trafiken bör barnet ha en vuxen med sig till de är ca 10-12 år.
Några saker att tänka på:
  • Skippa stödhjulen, klarar inte barnet av att cykla utan stödhjul så är de helt enkelt inte mogen för det. Stödhjulen gör att de når högre hastigheter och om de har otur så kan de skada sig väldigt allvarligt. Dessutom inger de en fel balanskänsla för barnet som kan göra att de får svårt med balansen när de sen tas bort och barnet ändå får ”lära om” sig.
  • Använd alltid hjälm, en hjälm är det bästa och viktigaste skyddet du kan ha på ditt barn. Olyckor kommer att hända och du vill skydda huvudet. Och föregå med gott exempel, använd hjälm själv också så ifrågasätter oftast inte barnen att bära hjälm.
  • Se till att cykeln har fotbroms, en cykel med växlar och handbroms kan ni vänta med, barnet måste få fokusera på att träna upp balansen och att styra och bromsa.
  • Träna på att bromsa, att kunna bromsa är det viktigaste med att kunna cykla så träna det direkt.
  • Var med ditt barn när det tränar att cykla, det är ditt ansvar som vuxen att ha uppsikt och att se till att barnet får träna på en lugn och lämpligt avsedd plats.
Ha roligt när ni tränar att cykla, ställ inte för höga krav att barnet ska klara av det direkt utan ge det tid att träna i sin egen takt, Tröttnar barnet så gör något annat och öva sen igen.

Comments closed