Öka chansen att bli gravid

by admin
Categories: Familj, Hälsa
Tags: No Tags
Comments: Comments Off

209457-pregnant-woman-showing-stomach

Det är många faktorer som påverkar kvinnans fertilitet och därmed chansen att bli gravid. En hälsosam livsstil är a och o. Främst pratar man om faktorer så som vikt, kost, motion, ålder och droganvändning.

Flertalet studier påvisar att en kvinna med övervikt eller undervikt har betydligt svårare att bli gravid än en kvinna som är normalviktig. Övervikt ses som särskilt farligt eftersom högt blodtryck och diabetes ökar risken för missbildning hos barnet. Även övervikt hos mannen är negativt då spermaproduktionen försämras

En välbalanserad kost är extra viktigt för par som önskar bli gravid. Att få i sig alla näringsämnen är nämligen mycket viktigt för hormonproduktionen. Det finns idag forskning med varierande resultat gällande huruvida speciell typ av föda och näringsämnen har påverkan. Det man vet säkert är att folsyra ökar chansen att bli gravid samt bidrar positivt även under graviditeten. Det finns ett stort utbud av kosttillskott som enligt forskning hjälper till att öka chansen för en trygg graviditet.

På Graviditetskollen skriver man om kosttillskott i samband med graviditet. Ett dagligt intag av B12 Folsyra ökar fertiliteten och därmen chansen att bli gravid. Folsyra är också vitalt för fostrets utveckling och välmående under graviditeten samt ger positiva effekter i form av minskad trötthet hos mamman. Rosenrot är ett annat kosttillskott som ökar chansen att bli gravid. Könshormonernas aktivitet ökar och därigenom sexlusten.

Stress är också ett stort problem i vårt samhälle idag. Detta kan också påverka möjligheterna att bli gravid samtidigt som försöken att bli med barn i sig också kan vara väldigt stressande. Det kan därför också vara bra att lära sig någon form av avslappning och använda sig av olika andningsövningar för att få kroppen i balans.

Många idag utövar Yoga i sin vardag och detta kan man med fördel ta med sig under alla skeden i livet. Det är bra både för stresshantering, fettförbränningen som påverkats av stress och ett sätt att lära sig acceptans för sin kropp. Man kan sedan fortsätta med gravid Yoga vid graviditeten för att ha hjälp av både andning och en smidigare kropp både vid förlossning och efteråt samtidigt som du får hjälpmedel för att må så bra som möjligt under hela processen.

Även regelbunden motion är viktigt för en välmående kropp. Det ska dock tilläggas att kvinnor som tränar extremt hårt kan ha svårare att bli gravida, detta pga de ägglossningsrubbningar som i detta fall kan uppstå. Med andra ord, träna lagom.

Åldern spelar roll. Den biologiskt mest gynnsamma åldern att få barn i är mellan 20-25 år som kvinna, och under 35 år som man. Redan när kvinnan passerat 30 år börjar fertiliteten sakta avta och kvinnor över 40 år har oftast mycket svårt att bli gravida. Förutom svårigheter så bidrar också hög ålder till missfall i senare skede.

Fertilitetscentrums hemsida kan du läsa mer om vad du kan göra för att öka chanserna för graviditet.


Comments closed